Je to unikátne odrodové brandy, pochádzajúce z vínneho destilátu tej najznámejšej burgundskej odrody vína. Vysokokvalitný vínny destilát zrel v dubových sudoch minimálne 5 rokov a má sýtu hnedo-jantárovú farbu. Vo vôni ponúka nádherné zladenie sušeného ananásu, kakaových bôbov a orieškov. Má veľmi extraktívnu chuť, plnú dreva a vyzretého vínneho destilátu, ktorá poskytuje mimoriadny chuťový zážitok.
Tradícia vinohradníctva a vinárstva na úpätí Malých Karpát je známa už od čias, keď túto oblasť obývali Kelti. Od ich čias naberala výroba pálenky z vína masívny rozmach. V 15. storočí sa už vyrábala aj na území Uhorska, do ktorého patrila aj súčasná oblasť Slovenska.
Zrod Karpatského brandy – pálenica v Pezinku sa stala v roku 1951 súčasťou Vinárskych závodov, ktoré združovali niekoľko najvýznamnejších výrobcov vína na Slovensku, medzi nimi aj závod v Seredi, výrobcu šumivého vína Hubert. Ako súčasť tirážneho likéru do šumivého vína sa v tom čase používal koňak dovážaný z Francúzska, čo bolo nákladné. Majstri vo Vinárskych závodoch v Bratislave preto prijali výzvu vytvoriť vlastné kvalitné brandy, ktoré by sa do šumivého vína začalo pridávať. Svoje cenné skúsenosti získavali v samotnom srdci výroby koňaku – francúzskej oblasti Cognac.
Keďže od vína nie je až tak ďaleko k brandy, podľa výpovede svedkov, bol v roku 1968 vypálený prvý surový vínny destilát, ktorý sa nalial do 300-litrových dubových sudov. O pár rokov neskôr sa prvýkrát stočil zo sudov, scelil sa a napokon uskladnil vo veľkých dubových kadiach. Bolo to v roku 1975. Už prvé ochutnávky pozitívne prekvapili aj odborníkov. Dozreté brandy bolo natoľko výnimočné, že sa rozhodlo o jeho samostatnom uvedení na trh pod názvom Karpatské brandy Špeciál V.S.O.P.. Postupne si získalo mimoriadnu obľubu a stalo sa neodmysliteľnou značkou vtedajšieho Československa.
Po roku 1989 sa Vinárske závody š.p. pretransformovali na Malokarpatský vinársky podnik a.s. (MVP), neskôr, v roku 2003, na spoločnosť Vitis Pezinok s.r.o. Od roku 2009 je hrdým majiteľom značky Vitis Pezinok s.r.o. spoločnosť Hubert J.E., so spoločným sídlom v Seredi. Po rokoch tak prišlo k opätovnému spojeniu dvoch silných produktov - sektu Hubert a Karpatského brandy. Spoločnosť Hubert J.E. zachováva naďalej výrobný postup podľa pôvodných receptúr, pričom na ich dôkladné dodržiavanie dohliadajú aj zamestnanci s dlhoročnými skúsenosťami s výrobou brandy v Pezinku.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.